EΝΑ ΕΞΩΤΙΚΟ ΦΡΟΥΤΟ κάποτε με καταγωγή τη Λατινική Αμερική αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για να κάνει μεγάλη καριέρα ως μάγειρας. "Με λένε Πεπίνο και στη χώρα μου λένε ότι έχω πολύ μεγάλο ταλέντο στη μαγειρική!", είπε στα φρούτα και λαχανικά του κήπου, τα οποία ενθουσιάστηκαν πολύ μόλις άκουσαν τα λόγια του. Έτσι το καλωσόρισαν και το έκαναν να νιώσει άνετα.
Αυτό δεν έχασε καθόλου χρόνο και έβαλε μπρος στο όνειρό του να κάνει δικό του εστιατόριο στη χώρα μας. Έτσι νοίκιασε έναν κατάλληλο χώρο, του έβαλε καρέκλες, τραπέζια, διακόσμηση, και αγόρασε όλα τα απαραίτητα σύνεργα μαγειρικής.
Όταν ήρθε όμως η ώρα να αποφασίσει ποιά φαγητά θα μαγείρευε στο μαγαζί του και ποιά όχι, προβληματίστηκε πολύ, αφού δεν είχε ιδέα τι θα άρεσε καλύτερα στα άλλα φρούτα και λαχανικά. Οι μέρες περνούσαν και δίσταζε πολύ να βγάλει ανακοίνωση ότι άνοιξε εστιατόριο. Ώσπου μια μέρα, βρήκε στην πόρτα του κολλημένη μια αφίσα για ένα διαγωνισμό μαγειρικής.
"Αυτή είναι η ευκαιρία μου!", σκέφτηκε, και πήρε αμέσως τηλέφωνο για να δηλώσει συμμετοχή. Από την άλλη άκρη του τηλεφώνου το αχλάδι, που θα είχε τον ρόλο του κριτή στο διαγωνισμό, το ενημέρωσε με ενθουσιασμό πως θα χαιρόταν πολύ να δοκιμάσει κάτι μαγειρεμένο από τα χεράκια του.
Τη μεγάλη μέρα παρουσιάστηκε στην αίθουσα του διαγωνισμού, στην οποία είχαν ήδη πάρει θέσεις οι άλλοι δυο διαγωνιζόμενοι: το λεμόνι και το αβοκάντο. Πίσω από τον πάγκο είχε καθισει αναπαυτικά το αχλάδι, ενώ στα καθίσματα στα πλαϊνά της σκηνής βρισκόντουσαν πλήθος φρούτων και λαχανικών, τα οποία είχαν έρθει για να δουν τον διαγωνισμό.
"Για πρώτο πιάτο θα ήθελα να μου μαγειρέψετε κάτι με ρύζι!", είπε το αβοκάντο, και έκατσε αναπαυτικά στην καρέκλα του. Οι τρεις διαγωνιζόμενοι πήραν θέσεις, και άρχισαν να μαγειρεύουν με μεγάλη όρεξη. Το λεμόνι λοιπόν μαγείρεψε σπανακόρυζο και το αβοκάντο μυδοπίλαφο. Το καλό μας πεπίνο πάλι, που δεν είχε ιδέα από ελληνική μαγειρική, σκέφτηκε να κάνει γεμιστά.
"Πολύ ωραία τα πιάτα σας. Και τα γεμιστά είναι πολύ νόστιμα όμως τα έχουμε βαρεθεί εδώ στην Ελλάδα", είπε το αχλάδι, καθώς τα δοκίμαζε, και το πεπίνο απογοητεύτηκε πολύ μόλις το άκουσε.
"Για δεύτερο πιάτο θα ήθελα να μου μαγειρέψετε κάτι που να βασίζεται στη σφολιάτα", είπε το αχλάδι, και ξαναέκατσε στον πάγκο του υπομονετικά. Και αυτή τη φορά, οι τρεις μάγειρες έβαλαν τον καλύτερό τους εαυτό. Το λεμόνι λοιπόν μαγείρεψε χανιώτικο μπουρέκι και το αβοκάντο μπουγάτσα σοκολάτας. Το πεπίνο πάλι, προβληματισμένο πολύ που δεν ήξερε τι θα άρεσε και τι όχι, σκέφτηκε να κάνει τυροπιτάκια.
"Ξετρελάθηκα με το μπουρέκι και την μπουγάτσα, αλλά τα τυροπιτάκια τα έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη χώρα", είπε το αχλάδι. Και αυτή τη φορά το πεπίνο απογοητεύτηκε και κόντεψε να βάλει τα κλάματα. Σκέφτηκε δε να τα παρατήσει.
"Για τρίτο και τελευταίο πιάτο, θα ήθελα να μου μαγειρέψετε ό,τι θέλετε εσείς!", τους είπε το αχλάδι. Αυτή τη φορά το πεπίνο θυμωμένο σκέφτηκε να μαγειρέψει μεξικάνικο, το οποίο γνώριζε καλά, και να σταματήσει να προσπαθεί να προσαρμοστεί στην ελληνική κουζίνα. Έτσι λοιπόν μαγείρεψε τάκος με κοτόπουλο, ενώ το λεμόνι μαγείρεψε κατσικάκι στη γάστρα και το αβοκάντο στιφάδο.
"Όλα τα πιάτα σας είναι εξαιρετικά, αλλά αυτά τα τάκος είναι το κάτι άλλο! Πραγματικά σου αξίζουν συγχαρητήρια!", είπε το αχλάδι ενθουσιασμένο στο πεπίνο αφού δοκίμασε και τα τρια πιάτα. "Αν δε με πιστεύετε, δοκιμάστε!", συμπλήρωσε στα άλλα φρούτα και λαχανικά που παρακολουθούσαν το διαγωνισμό, και αυτά με τη σειρά τους το επιβεβαίωσαν, και χάρηκαν πολύ που επιτέλους δοκίμαζαν κάτι που δεν είχαν ξαναφάει ποτέ τους.
"Μεξικάνικο να κάνεις στο εστιατόριό σου!", του είπαν με μια φωνή, και το πεπίνο χάρηκε πολύ για το χειροκρότημα που εισέπραξε. Όχι μόνο το διαγωνισμό κέρδισε, αλλά κατάλαβε πως θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία αν συνέχιζε να κάνει αυτό που ήδη ξέρει καλά, παρά αν άλλαζε το στυλ μαγειρικής του για να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Και έτσι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το εστιατόριό του γνώρισε τόση επιτυχία και φήμη που σύντομα προσέλαβε και βοηθούς, στους οποίους δίδαξε πώς να μαγειρεύουν τα πιο νόστιμα μεξικάνικα φαγητά.
Αλλά και χρόνια ολόκληρα αργότερα, αφού έμαθε καλά και την ελληνική κουζίνα, άρχισε να φτιάχνει δικές του πεντανόστιμες συνταγές εμπνευσμένες και από την ελληνική και την μεξικάνικη παράδοση.