Πίσω στο 2012, ενδιαφέρον προκάλεσε η κυκλοφορία από την αμερικανική Pixar μιας πρωτότυπης, φρέσκιας ιστορίας από την σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα Brenda Chapman. Πρόκειται για την ταινία Brave, η οποία είναι, κατά τύπο, η πρώτη εξ'ολοκλήρου νέα ιστορία (όχι διασκευή) σε 3d animation η οποία κατηγοριοποιείται ως παραμύθι.
Λαμβάνοντας χώρα στην Σκωτία του 10ου αιώνα, η ταινία έχει ως πρωταγωνίστρια μια νεαρή πριγκιποπούλα με χαρακτηριστικό κόκκινο, σγουρό μαλλί. Κεντρικό θέμα της ιστορίας είναι η σχέση μάνας - κόρης, ένα θέμα το οποίο, όπως ομολόγησε η σεναριογράφος, το εμπνεύστηκε από την δική της σχέση με την κόρη της. Ωστόσο είναι πιθανό ότι η σεναριογράφος βρήκε έμπνευση επίσης από την κελτική λαϊκή παράδοση της "Brave Margaret", η οποία κυκλοφόρησε ευρέως στην Ιρλανδία του 19ου αιώνα.
Στην ιστορία λοιπόν η κοκκινομάλλα πριγκιποπούλα, Merida, η οποία θέλει πάση θυσία να αποφύγει τους μνηστήρες που της κουβαλάνε οι γονείς της, στρέφεται στην βοήθεια μιας μάγισσας, η οποία της δίνει ένα μαγεμένο γλυκό, το οποίο, υποτίθεται, θα κάνει την μητέρα της πιο ανεκτική. Η μητέρα της, Elinor, τρώει το γλυκό και αντ' αυτού μεταμορφώνεται σε αρκούδα. Η όλη ιστορία περιστρέφεται γύρω από το πως η Merida θα καταφέρει κόντρα στο χρόνο να σώσει την μητέρα της από το να γίνει η κατάρα μόνιμη. Εδώ αξίζει να παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν ιστορίες από τον Hans Christian Andersen και τους αδελφούς Grimm σχετικά με ανθρώπους που μεταμορφώθηκαν σε αρκούδες από μάγους ή μάγισσες, καθώς και ιστορίες για πριγκιποπούλες και μνηστήρες, ωστόσο δεν είναι αυτά που χαρακτηρίζει την ιστορία ως παραμύθι.
Τι είναι λοιπόν αυτό που διαφοροποιεί το Brave σε σχέση με τις υπόλοιπες 3d animated ταινίες ως τότε; Πρόκειται για μια προειδοποιητική ιστορία, η οποία αντλεί μοτίβα κατ' εξοχήν από τον χώρο του φανταστικού. Οι προειδοποιητικές ιστορίες χρησιμεύουν ως προειδοποίηση για τα νέα παιδιά ώστε να αποφεύγουν τις υπερβολές ή τις συνέπειες της κοινωνικής ή οποιασδήποτε άλλης ολίσθησης. Η βιβλιογραφία του παραμυθιού βρίθει από τέτοια παραδείγματα, καθώς όλες οι ιστορίες με απεύθυνση στα μικρά παιδιά εμπεριέχουν το αντίστοιχο ηθικό δίδαγμα, με στόχο να συνετίσουν ή να παραδειγματίσουν.
Η ταινία έγινε εξαιρετικά αγαπητή στα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα στην Αμερική, ενώ θεωρήθηκε από πολλούς κριτές κινηματογράφου ως "εισπήδηση στα νερά της Disney", και ως κάτι ξένο ως προς την ως τότε παράδοση της Pixar με ταινίες όπως το Toy Story, το Finding Nemo και το Wall-E, οι οποίες είναι μεν παιδικές ιστορίες, ωστόσο δεν κατηγιοροποιούνται ως καθαρά παραμύθια.